Boek Recensie: Mindfulness Bij Volwassenen Met Autisme3 min read

Dit artikel bevat affiliatie links.

Over Mindfulness is al veel geschreven. Het is zo waar een hype bij zowel de gewone man en vrouw als ook binnen de hulpverlening. Zelf heb ik niet echt veel interesse in het meedoen aan hypes, maar toen ik Mindfulness bij Volwassenen Met Autisme van Annelies Spek tegen kwam wilde ik daar wel meer over weten. Zeker ook omdat Spek de autisme specialist is van Nederland en mindfulness voor mensen met autisme wellicht anders gaat.

Annelies Spek heeft het boek Mindfulness bij Volwassenen met Autisme geschreven op basis van onderzoek. Het is dan ook met recht een boek dat ontstaan is vanuit de praktijk. Het boek is onderverdeeld in 4 onderdelen. In deel 1 legt ze uit over Autisme en Mindfulness. In deel 2 helpt ze je jezelf voor te bereiden op het beoefenen van Mindfulness. In deel 3 worden de Mindfulness technieken besproken en in deel 4 vinden hulpverleners de juiste protocollen om Mindfulness training te geven.

Mindfulness blijkt een goede manier te zijn voor mensen met autisme om veel voorkomende klachten aan te pakken. Autisten hebben namelijk meer dan gemiddeld last van somberheid, angsten, piekeren, moeite met het stoppen van gedachten, aandachtsproblemen, sensorische overprikkelingen, moeite met het herkennen van gevoelens en het aanvoelen van grenzen.

Spek legt uit dat Mindfulness bestaat uit een aantal specifieke technieken die er voor zorgen dat een Autist beter leert om te gaan met moeilijke situaties zonder dat het nodig is om met andere te communiceren over eigen of andermans gevoelens en gedachten. Mindfulness helpt tegen gevoelens van somberheid en vermindert depressieve klachten. Het helpt om de prikkels van de buitenwereld en de binnenwereld beter te reguleren.

Mindfulness is een intensief proces dat tijd en energie kost. Spek geeft dan ook duidelijk aan dat het af te raden is om Mindfulness te beoefenen als je in een moeilijke levensfase zit, zoals bij verhuizing, zwangerschap of een nieuwe baan. Ikzelf vind het wel een verademing dat er duidelijk wordt aangegeven dat Mindfulness niet gewoon klakkeloos toegepast moet worden.

De technieken, de Mindfulness meditaties, staan in deel 3 helemaal uit geschreven maar zijn ook via de website mindfulnessbijautisme.nl te downloaden. Ik heb een aantal beluisterd, maar vind zelf het tempo van de meditaties tergend langzaam gaan. Mindfulness is ook geen ontspanningsmeditatie en heeft daarom waarschijnlijk een andere opbouw dan ik gewend ben.

Mindfulness bij Volwassenen met Autisme is absoluut een aanrader voor professionals die Mindfulness willen aanbieden aan mensen met Autisme. Ben jezelf een autist dan biedt het boek een duidelijke maar korte uitleg waarom je er baat bij kunt hebben. Wil je echter alleen de audio bestanden hebben dan zijn deze gratis te downloaden via deze website en is het kopen van het boek een overbodige luxe. Dit is wellicht iets waar de uitgever beter over na had moeten denken.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 PsyRebels - Een Rebelse Publicatie van Creatiestorm

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?