Boek Recensie: Denk Wat Je Wilt, Doe Wat Je Droomt3 min read

Dit artikel bevat affiliatie links.

Ik kocht Denk Wat Je Wilt, Doe Wat je Droomt, geschreven door Gijs Jansen, omdat het een boek zou zijn dat je helpt om negatieve denkpatronen aan te pakken. Vanwege mijn depressie en PTSS wordt ik vaak geconfronteerd met negatieve gedachtegangen waar ik graag een oplossing voor wil. Gijs Jansen is een psycholoog die op basis van de Acceptance and Commitment Therapy dit boek heeft geschreven.

Het eerste wat me opvalt is dat het een vrij mager boekje is. Ik had eerlijk gezegd toch wat meer content verwacht, maar bij het lezen merk ik al snel dat de inhoud goed geschreven is en dat hij een prettige schrijfstijl heeft waardoor het makkelijk weg leest.

In Denk Wat Je Wilt, Doe Wat Je Droomt neemt Jansen je mee door het oerwoud dat onze gedachtes voor ons creëren. Hij legt uit dat het eigenlijk de gedachten zijn die ons beperken en niet de ervaringen. Het is wat ons verstand doet met die ervaringen wat er voor zorgt dat we psychologische problemen ontwikkelen. Aan de hand van sterke metaforen legt hij uit hoe we onze gedachten niet langer leidend kunnen maken.

Met simpele oefeningen per hoofdstuk krijg je steeds een beter beeld van je gedachten. Het inzicht dat je jezelf een valse realiteit voorschotelt begint te dagen en wordt met simpele handvatten aangepakt.

Een interessant weetje dat ik je nu al mee wil geven: uit onderzoek blijkt dat we per dag gemiddeld 40.000 gedachten hebben en dat 70% daarvan negatief is. Ik schrok best van deze getalen, zeker ook omdat Jansen duidelijk maakt dat het dus vooral om valse oordelen gaat over onszelf en onze omgeving.

Waar ikzelf veel troost uit haalde was dat Jansen omschrijft hoe ons eigenlijk wordt aangepraat zoveel mogelijk controle uit te oefenen op onze omgeving terwijl dit helemaal niet de realiteit van elke dag is. Dat lijden, helaas, een onderdeel is van het leven, maar dat dit ons juist kan leiden tot het inzicht dat we ook geluk kennen.

Ondanks dat het een klein boekje is die ik iets te hoog geprijsd vind, raad ik het je wel aan om Denk Wat Je Wilt, Doe Wat Je Droomt aan te schaffen en als naslag werk bij de hand te houden. Het bevat namelijk de juiste positieve toon om je mindset te veranderen.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 PsyRebels - Een Rebelse Publicatie van Creatiestorm

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?