Boek Recensie: Anders Denken4 min read

Dit artikel bevat affiliatie links.

In mijn zoektocht naar informatie over Autisme, is er behoorlijk veel te vinden. Zo ook het boek Anders Denken door Marcia Goddard. De subtitel luidt: ‘De valkuilen en verborgen talenten van Autisme.‘ Dit was voor mij natuurlijk een interessante roep om er met hoge verwachtingen aan te beginnen.

Het eerste hoofdstuk gaat over de geschiedenis van onderzoek naar Autisme. Goddard verteld over Kanner en Asperger, de ontdekkers van Autisme. Ook schrijft ze over de minder mooie kanten van dat onderzoek zoals insulineshocktherapie en LSD toediening aan kinderen. De term Ijskastmoeder komt aanbod en wordt midjaren ’70 door Kanner zelf weerlegt.

Het tweede hoofdstuk gaat over de zogenaamde “savants” ofwel de Autisten die in het nieuws komen en wereldwijd beroemd werden omdat ze een bijzondere gave hadden op wiskundig, artistiek of ander gebied.

In het derde hoofdstuk worden we meegenomen op reis door de hersenen en blijkt Goddard zelf onderzoek te hebben verricht naar vooral jongens met Autisme. Ze legt uit dat de hersenen van Autisten er anders uit zien in 3 belangrijke gebieden, zoals de superieure temporale cortex, die verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld de Theory of Mind en het herkennen van sociaal gedrag. Een interessant weetje is dat Autisten meer cortisol (stresshormoon) aanmaken in nieuwe of stressvolle situaties.

In het vierde hoofdstuk omschrijft ze de diverse behandel vormen die er zijn voor Autisme en stelt zij de vraag of Autisme wel te genezen is. In het huidige aanbod van behandeling is vooral psycho-educatie een veel gebruikte methode, maar ontbreekt het bij alle aangeboden behandelwijze aan wetenschappelijk onderzochte feiten.

In hoofdstuk 5 verteld ze over de verschillen tussen mannen en vrouwen met autisme. Ze erkend dat vrouwen met autisme vaak niet worden herkend, omdat er sprake is van geslachtsbias. Alle onderzoeken (inclusief die van haarzelf!) worden enkel uitgevoerd op mannen met autisme. Gelukkig is dit de laatste jaren aan het veranderen en worden er steeds meer vrouwen met autisme herkend. Het grootste verschil tussen mannen en vrouwen met autisme is dat vrouwen zich veelal bewust zijn van de maatschappelijke eisen en zich daar meer op proberen aan te passen.

In het zesde hoofdstuk worden de onzin verhalen over Autisme onder de loep genomen. Zo haalt ze vel uit naar ouders die hun kinderen niet vaccineren uit angst voor autisme. Ze verteld het verhaal achter deze absurdistische beweging en meld dat de Nederlandse Vereniging voor Autisme zich stellig en nadrukkelijk tegen deze antivaxers uitspreekt.

Hoofdstuk zeven gaat over Autisten op de werkvloer en dan met name de technisch onderlegde autisten. Ze is laaiend enthousiast over bedrijven als Microsoft, die speciale programma’s opzetten om autisten te werven voor IT baantjes. Over de gemiddelde autist zonder interesse in IT wordt geen woord gerept.

Ik ben dus eigenlijk best teleurgesteld in dit boek. De valkuilen die worden genoemd zijn of gebaseerd op onderzoek bij jongens met Autisme of op door ervaringen geleerde problematiek waar autisten in het algemeen mee kampen. De verborgen talenten zijn ver te zoeken. Het gaat of over savants of over autisten met een speciale interesse in computers en programmering. Voor de gemiddelde autist valt er in dit boek vrij weinig te halen. Het enige dat interessant te noemen is, is het onderzoek naar de hersenen en dat er dus wel degelijk aantoonbare verschillen zijn tussen mensen met en zonder autisme.

Het is een boek geschreven door een niet-autist voor andere niet-autisten. Daar is op zich niks mis mee, maar het boek maakt gewoon niet waar, wat het wel belooft. Wil je meer weten over autisme dan is dit zeker wel een goed boek die in vrij rap tempo verteld over alle ins en outs van Autisme. Maar ben jezelf autist en zoek je handvatten om beter te functioneren dan is dit niet het juiste boek.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 PsyRebels - Een Rebelse Publicatie van Creatiestorm

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?