Positief Omgaan Met Je Autisme In Tijden Van De Corona Pandemie8 min read

Wie de berichten op het nieuws en social media van de afgelopen week heeft gevolgd weet dat we in Nederland nu ook te maken hebben met het COVID-19, beter bekend als Corona, virus. Het begon in Brabant en is langzaam aan het uitbreiden door andere plaatsen in Nederland. De verspreiding is dusdanig alarmerend dat onze overheid maatregelen heeft aangekondigd om verdere spreiding in te dammen. Om je toch op positieve wijze bij te staan heb ik in dit artikel ook tips & tricks voor je bedacht om je te helpen door deze uitdagende tijd te komen.

In de algehele bevolking lijken er slechts twee uiterste reacties zichtbaar. Een van laconie of anderzijds van grote paniek. Er spelen op dit moment dan ook vele onbewuste processen mee in onze beredeneringen en handelingen. Probeer je te realiseren dat iedereen op dit moment geconfronteerd wordt in meer of mindere mate met angst en daar op een eigen manier diverse coping strategieën voor inzet. Het hamsteren van de afgelopen dagen bij de supermarkten is daar een goed voorbeeld van. Ook het ogenschijnlijk negeren van de maatregelen door alsnog in het weekend uit te gaan naar de bioscoop is een manier van coping. Nog niet eerder is er in de levende generaties van nu zo een grootschalige pandemie geweest en wordt duidelijk op wereldniveau dat er geen eenduidige aanpak is. Mensen worden al maanden gebombardeerd met nieuwsberichten uit China, en later Italië, over de ontwikkelingen van het virus. Er is veel kritiek op elkaars’aanpak en het is duidelijk dat dit virus zich niet zonder slag of stoot laat indammen. De toenemende berichten van landen wereldwijd waar het virus zich heeft weten te verspreiden is alarmerend en het is dan ook niet voor niets dat de WHO COVID-19 heeft uitgeroepen tot pandemie. Helaas hebben we ook te maken met veel fake news over zogenaamde remedieën en zijn er tegenstrijdige berichten over de gevaarlijkheid van dit virus.

"Alles bij elkaar genomen vergt deze pandemie ontzettend veel van de wereldbevolking in termen van omgang en samenwerking met elkaar."

Alhoewel iedereen een eigen mening heeft over de juiste aanpak wil ik in dit artikel geen discussie aanwakkeren over wat onze overheid moet doen, maar over wat jij als autist voor jezelf kunt doen om de komende periode zo aangenaam en geestelijk gezond mogelijk door te komen. Er is namelijk voor veel autisten onduidelijkheid en dat leidt naar onbeantwoorde vragen die een diepgevoelde paniek of frustratie kunnen aanwakkeren. Dit kan weer leiden tot overprikkeling en hiermee wordt op haar beurt een negatief neerwaarts spiraal gecreëerd. Ik zal met de komende tips proberen handvatten aan te reiken om je te helpen dat te voorkomen. Allereerst de maatregelen vanuit de overheid zoals ze op dit moment sinds 12 maart 2020 gelden:

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland wordt opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen geldt: (ouderen en personen met verminderde weerstand) vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair -, voortgezet – en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.
Kijk voor actuele informatie over maatregelen op de website van de Rijksoverheid!

Nieuwe activiteiten vinden

Het wegvallen van de bekende structuur door bijvoorbeeld werk, school of dagbesteding kunnen voor veel autisten een moeilijke beleving zijn. Je stabiliteit valt weg en je bent nu aangewezen op het zelf invulling geven aan een andere manier van met je tijd omgaan. Hoewel uitdagend, is dit niet onmogelijk. Probeer voor jezelf eens het volgende uit:

  1. Maak een lijstje van activiteiten die je in en om je huis kunt doen. Bijvoorbeeld je kledingkast opnieuw indelen of de kelder/zolder uitruimen. Misschien de voorjaarsschoonmaak? Maar ook het lezen van een boek of een schilderij maken. Alles dat je je kunt bedenken schrijf je op.
  2. Maak een weekoverzicht met al deze activiteiten, doe elke dag een aantal activiteiten.
  3. Zorg dat er balans is zodat je genoeg te doen hebt per dag en jezelf niet overlaad met te veel bezigheden of juist te weinig.

 

Online sociale contacten

Je moet zoveel mogelijk binnen blijven en dat kan erg eenzaam aanvoelen. Zoek bewust online contact op met een aantal mensen waar je een positief contact mee hebt. Mensen die bijdragen aan je emotionele welbevinden zijn op dit moment belangrijk. Vraag of je dagelijks of om de dag bijvoorbeeld met die persoon even een half uurtje kunt appen. Geef ook duidelijk aan als er onderwerpen zijn waar je nu even niet over wilt praten, zoals bijvoorbeeld het Corona virus. Heb je echter vanwege sociaal isolement niet veel contact dan kun je van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 en 18:00 uur contact zoeken met Mind Korrelatie.

Omgaan met negatieve gedachten en gevoelens

Het is momenteel erg makkelijk om negatieve gedachten en gevoelens te ontwikkelen. Er is veel nieuws dat daar aan bijdraagt en mensen lijken over niks anders dan het Corona virus te praten. Hierdoor kan er (on)bewust veel negatieve sentiment bij je ontstaan. Ikzelf probeer in dat soort moment het ABC-model van Albert Ellis toe te passen. Het model bestaat uit de volgende stappen:

A(ctivating event) is de gebeurtenis die er voor zorgt dat er een B(elief) ofwel overtuigingen en gedachten ontstaan die leiden naar de Emotional C(onsequence), de emotionele gevolgen daarvan. Het zijn de Beliefs die emotionele gevolgen hebben. Bijvoorbeeld: ‘Iedereen praat alleen maar over Corona, ik wordt er gek van.‘ Dat is een overtuiging dat iedereen het er over heeft en dat jij er gek van wordt, hierdoor ga jij je op een bepaalde manier voelen. Hoogst waarschijnlijk niet zo heel erg prettig. De volgende stap in het model is een D(ispute), ofwel een tegenargument bedenken voor de gedachten. Jij herformuleerd je gedachten door bijvoorbeeld te zeggen ‘Veel mensen hebben het over Corona. Ik vind dat niet fijn en hoef hier niet steeds naar te luisteren. Hierdoor voel ik me beter.’ Het E(ffect) hiervan is dat je jezelf helpt positiever te denken en negatieve gedachten leert loslaten. Deze oefening vergt wat inzet en bewuste omgang met je gedachten en gevoelens, maar het is absoluut de moeite waard.

"Hierper De Piep, Ik Stim & Fiep!"

Zelfregulatie door te Stimmen

Stimmen, is een heel effectieve manier om jezelf te reguleren. Het kan in stressvolle tijden worden gebruikt om jezelf te kalmeren. Er zijn verschillende vormen van stimmen die ik in dit artikel nader toelicht. Wat je nu zou kunnen doen is voor jezelf op stim-verkening gaan. Je leest het artikel en kijkt per gebied of je een leuke en positieve stim kunt bedenken en gaat die dan uitproberen. Op deze manier ontdek je misschien nieuwe stims en misschien zelfs een die je heel prettig en kalmerend vindt. Hier heb je nu, maar ook in de toekomst iets aan.

Fiepen om de tijd door te komen

Fiepen is het Nederlandse woord voor wat men vanuit het Engels vetaald als “speciale interesse”. De onderwerpen waar een autist met hyper fixatie en focus mee bezig kan zijn en de tijd vergeet. Je hebt vast wel een fiep waar je helemaal in op kunt gaan. Of misschien is het tijd voor een nieuwe fiep? Je fiep zal je kalmeren en helpen reguleren naast het feit dat het een geweldige manier is om de tijd door te komen. Vergeet echter niet om af en toe te eten, drinken en naar de toilet te gaan. Zet hier eventueel een wekker voor.

Mindfulness uitproberen

Tot slot is deze situatie een goede gelegenheid om mindfulness uit te proberen. Mindfulness is het bewuster omgaan met je gedachten, gevoelens en lichamelijke bewustzijn. Je kunt middels meditatieve oefeningen je bewustzijn vergroten en versterken. Annelies Spek heeft hier speciaal voor autisten een boek over geschreven. In mijn recensie vindt je tevens de links naar de mindfulness audio bestanden, waardoor je nu al aan de slag kunt gaan.

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 PsyRebels - Een Rebelse Publicatie van Creatiestorm

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?