Er Staat Een Beer Op De Weg Te Zwaaien Met Rode Vlaggen7 min read

Ik zit met een dilemma. De tijdelijke roze bril is verdwenen en we staan weer met beide benen op de grond. In eens is die leuke date, helemaal niet zo leuk. Over een tijdspan van 3 maanden en een tig tal dates begint het aan me te knagen. De kleine hints dat de beste man eigenlijk helemaal niet zo perfect is als dat in eerste instantie leek. Maar wat is het dan dat er zo aan me knaagt?

Persoonlijk ben ik iemand die valt op karakter. Ik let dan ook altijd op hoe iemand zich gedraagt ten opzichte van wat hij zegt. Inconsistenties vallen mij al vrij snel op, maar deze date is eigenlijk consistent in zijn minpunten. Het zijn dus geen momentjes van tijdelijke zwakte, maar waarschijnlijk intrinsieke problemen die later zullen uitmonden in totale drama.

Een beetje googleënd op ‘Dating rode vlaggen’ en ‘Relatie rode vlaggen’ levert me slechts een summiere blik in wat er algemeen bekend is over kwalijk gedrag tijdens het daten. Hoe zit het met het gedrag dat nergens omschreven wordt, maar toch duidelijk rode vlaggen zijn voor een prille date-relatie? Ik denk dat het dan ook verstandig is om jullie mijn bevindingen voor te leggen.

Gezien ik een vrouw ben die met mannen date, is dit artikel vanuit dat oogpunt geschreven. Laat dit je echter niet ervan weerhouden om de hij met een zij te vervangen als dat op jou van toepassing is.

Hier volgt een lijst van 11 rode vlaggen die je niet moet negeren en als mega waarschuwing moet zien om misschien toch maar een punt te zetten achter de relatie:

1. Hij Praat Constant Over Zijn Ex

Regelmatig het gesprek voeren over zijn ex is een echte rode vlag. Hij is duidelijk niet over haar heen. Luister ook vooral goed naar HOE hij over zijn ex praat. Is het vooral beschuldigend en zwartmakend? Dit is wederom een rode vlag. Een relatie kent twee mensen en dus is er altijd nog zijn aandeel in het verhaal. Is die even negatief?

2. Hij Heeft Nog Steeds Contact Met Die ‘Psycho’ Ex

Dus je verteld me dat je niet alleen een relatie had met een psychopathische borderliner (zijn woorden niet de mijne), maar jullie hebben ook nog eens regelmatig contact met elkaar? Je zegt me dat ik me geen zorgen hoef te maken? Really? Nee, nee en nog eens nee. Dit is een ernstig grote rode vlag.

3. Zijn Ex(en) Noemen Hem Een Narcist

Het is een beetje een modetrend om mannen uit te maken voor narcisten, dus je zou eraan kunnen denken om deze rode vlag met een korreltje zout te nemen. Echter is er acuut de herinnering aan het voorgaande. Hij had ook een diagnostische benaming voor zijn ex (psycho borderliner, weet je nog) en tja als hij overduidelijk negatief over zijn ex praat en geen enkele schuld bij zich zelf neerlegt, dan kan dat een hint zijn. Wees voorzichtig. Echte narcisten zijn mofo’s en zullen je leven ruïneren.

4. Hij Vergelijkt Jou Met Anderen

Dat ieder mens uniek is en geen situatie hetzelfde, daar heeft deze man geen boodschap aan. Je wordt te pas en te onpas vergeleken met mensen uit zijn verleden, situaties die hij heeft meegemaakt of horen-zeggen-van. Het maakt niet uit of je jezelf hierin herkent of niet. Hij heeft al een oordeel over jou klaar liggen op basis van zijn eerdere levenservaringen. Ga er vanuit dat dit meer negatieve dan positieve ervaringen zullen zijn en herken deze rode vlag bijtijds.

5. Hij Kraakt Jou Toekomst Plannen Af

Of het nou gaat over je huis opnieuw inrichten, een opleiding starten of iets anders waar jij laaiend enthousiast over bent. Van hem krijg je een afwijzende vertwijfeling. Zou je het wel doen? Ik denk niet dat het bij je past. Hij zal linksom of rechtsom laten blijken dat hij zich niet kan vinden in jou idee(ën) en probeert je er zelfs vanaf te houden. Zijn negatieve kritiek is neerhalend en heeft niks te maken met constructieve feedback ofwel positieve ondersteuning om je idee(ën) een kans van slagen te geven.

6. Hij Probeert Jou Te Veranderen

Jou ideeën voor de toekomst kraakt hij af, maar zelf heeft hij wel duidelijk een visie voor jou klaar liggen. Of het nu gaat om je uiterlijk (kleding, make-up etc.), je maatschappelijke status (ander werk, betere opleiding, etc), je vriendenkring of wat dan ook zijn paradepaardje moet worden. In zijn ogen ben je pas compleet en perfect als het volgens zijn ideale beeld is. Waar je deze rode vlag aan herkent? Zijn (niet zo) subtiele hints over een onderwerp (bijvoorbeeld dat je een andere baan moet zoeken) waar hij regelmatig op terug komt en jou graag over adviseert hoe je dat kunt bereiken.

7. Hij Wil Over Jou Seksuele Grenzen Heen Gaan

Seksualiteit in een relatie is gezond en draagt bij aan een sterk gevoel van verbondenheid, maar wat als hij dingen wil proberen die jij eigenlijk niet zo ziet zitten? Respecteert hij jou grens door het onderwerp met rust te laten of gaat hij er over door en dringt hij aan op specifieke activiteiten? In een relatie is het verkennen van elkaars seksualiteit een bijzondere aangelegenheid. Als het niet respectvol gaat dan moet je dat als rode vlag beschouwen.

8. Hij Vindt Vreemd Gaan De Normaalste Zaak In De Wereld

Meestal wordt dit onderwerp gebracht alsof het mens-eigen is. Ofwel de natuur heeft ons zo gemaakt. Kijk maar, dieren gaan ook aan de lopende band vreemd. Je wordt vergeleken met een aap en op basis daarvan moet jij accepteren dat vreemd gaan normaal is. Amma-hoela-me-nooit-niet. Wat hij eigenlijk zegt is dat HIJ het normaal vindt om vreemd te gaan en dat dit zeer zeker gaat gebeuren in jullie relatie. Hoe rood wil je deze vlag hebben?

9. Hij Liegt En Bedriegt Anderen Met Gemak

Sommige mensen denken dat het van eerlijkheid getuigd als je partner jou verteld dat hij tegen iemand anders heeft gelogen. Bedenk je echter goed dat hij met hetzelfde gemak ook tegen jou kan gaan liegen. Let goed op wat voor soort leugens hij bij andere gebruikt en realiseer je dat ergens in jullie toekomst samen hij deze leugens ook bij jou zal toepassen.

10. Hij Gebruikt Drugs Als Coping Mechanisme

We hebben het hier niet over recreatieve weekendgebruikers. Nee, dit gaat over de mensen die bij stress en problematiek grijpen naar hun voorkeursdrugs en gebruiken om te “dealen” met hun shit. Ook mensen die dagelijks alcohol drinken of een jointje roken vallen onder deze noemer. Drugs is nooit een redmiddel bij problemen, maar iemand die het als coping mechanisme heeft zal er alles aan doen om te kunnen gebruiken in tijden van nood. Is er sprake van een verslaving(sverleden) dan kun je op je vingers natellen dat dit echt een groot probleem gaat worden in de toekomst. Rode vlag van de eerste order.

11. Zijn Huis Is Een Zwijnenstal

Iemand die psychologisch in de knop zit met zichzelf laat hier en daar steken vallen. Hoe je er achterkomt dat iemand met zichzelf en zijn leven in de knoop zit? Let op het huis waarin hij leeft. Is het er een puinhoop dan weet je dat hij hoogst waarschijnlijk in zijn hoofd ook chaotisch is en slecht is in het onderhouden van een gezonde leefomgeving. We hebben het dus niet over een rommelige keukentafel. Nee, smerige rommel door het huis verspreid. Kleding dat als vodde op de grond ligt. Overal papierwerk dat slingert. Je weet niet waar je moet zitten of staan, omdat er nergens ruimte is voor jou. Duidelijke rode vlag. Bonus: een hyper steriele omgeving is ook niet gezond.

Na het opstellen van deze lijst met 11 rode vlaggen, realiseerde ik me dat het niet mogelijk is om een gezonde, volwassen relatie op te bouwen met iemand die hier aan voldoet. Herken jij deze rode vlaggen in je relatie? Ga je dan verder met die persoon of zet je er een punt achter?

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 PsyRebels - Een Rebelse Publicatie van Creatiestorm

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?