7 Dingen Die Je Al Moet Doen Voor Je Een Gezonde Relatie Begint4 min read

Door mijn dating ervaring van de afgelopen maanden en relaties uit een verder verleden, ben ik nog eens na gaan denken over wat nou een gezonde relatie behelst. In een gezonde relatie is er sprake van wederzijds respect, genegenheid, veiligheid, diepgang, stabiliteit en begrip. Om maar eens wat te noemen. Maar voordat je dit kunt realiseren met een ander, zal je toch echt zelf ook over wat vaardigheden moeten beschikken. Na het schrijven van een blog over de rode vlaggen, leek het me een goed idee om ook eens te kijken naar wat je dan wel moet hebben voor een gezonde relatie. Ik heb er flink wat uurtjes nadenk-werk in gestoken en kwam tot de volgende conclusie:

1. Je hebt je traumatische (jeugd) ervaringen een plek gegeven

Iedereen maakt shit mee in het leven. Lijden is inherent verbonden aan het menselijke bestaan. Hoe hard we ook als kind geloven in sprookjes, vroeger of later worden we allemaal geconfronteerd met een hardere veelal pijnlijkere realiteit. Het belangrijkste is om je traumatische ervaringen te verwerken. Of je dit nu in je eentje doet of onder begeleiding van bijvoorbeeld een psycholoog. Door actief te werken aan je trauma’s zal de pijn verlichten en worden je innerlijke triggers veranderd. Het zal je wijzer en sterker maken.

2. Je kunt zelfstandig wonen

Mensen die vanaf hun 18e meteen zijn gaan samen wonen, ze bestaan, maar is dat wel zo verstandig? Door eerst te ervaren hoe het is om je eigen woning te onderhouden, voor jezelf te moeten zorgen en de verantwoordelijkheid te dragen voor het op tijd betalen van de rekeningen, leer je gewoon ontzettend veel over jezelf en over de wereld waarin je leeft. Dat is een belangrijk leerproces in iemands ontwikkeling dat niet onderschat moet worden.

3. Je doet aan persoonlijke ontwikkeling

Na je schooltijd houdt het leren niet plotseling op met bestaan. Je zult blijven leren in vriendschappen, in baantjes en in je persoonlijkheid. Persoonlijke ontwikkeling is de wens om jezelf te verbeteren op een bepaald gebied. Dit kan zijn in je eigen karakter, in de omgang met anderen, verder studeren of betere resultaten behalen op je werk. Er is altijd wel een gebied te vinden waarin je jezelf kunt ontwikkelen tot een betere versie van jezelf.

4. Je kunt communiceren

Dat je kan praten en schrijven is fijn, maar communicatie bestaat uit veel meer dan dat. Het is bijvoorbeeld ook lichaamstaal. Je kunt expressie geven aan je gedachten en gevoelens door actief gebruik te maken van je communicatieve vaardigheden. Zeggen hoe je je voelt, waar je aan denkt. De signalen die je afgeeft zijn niet tegenstrijdig of verkeerd te interpreteren door de ontvanger, omdat je weet hoe je je op de ander af kunt stemmen. Je mind, body en spirit geven dezelfde boodschap af.

5. Je bent betrouwbaar

Ooit weleens het geheim van iemand anders door verteld? Of een geleend boek niet terug gegeven? Ben je altijd te laat op je afspraken? Een betrouwbaar persoon houdt zich niet bezig met zulke negatieve uitingen van wan-karakter. Je zegt wat je doet en doet wat je zegt. Dat is de mentaliteit van een betrouwbaar en eerlijk persoon.

6. Je hebt je eigen vriendenkring

Vrienden komen en gaan, maar er zijn er altijd een paar die met je mee groeien door de jaren heen. Deze mensen koester je haast als familie en zul je niet snel opzij schuiven zodra er een nieuwe lover in the picture komt. Met je eigen vriendenkring ben je verzekerd van leuke uitstapjes, een luisterend oor of een troostende schouder op een manier die alleen hun voor je kunnen doen. Hou dat vast, want als de relatie toch overgaat heb je altijd nog je vriendenkring om op terug te vallen.

7. Je hebt geen onrealistisch beeld van de liefde

Sprookjes bestaan echt niet, maar dat wist je al toch? Je kunt natuurlijk iemand tegenkomen die jou als een sprookje behandelt, maar de kans is klein dat dit een reële optie is voor de meeste van ons. Liefde is mooi, liefde is krachtig. Liefde is zoveel dingen dat er boeken vol over worden geschreven. Wat echter funest is in de liefde is een onrealistisch beeld hebben van wat liefde moet zijn. Stilzwijgende verwachtingen hebben van je partner (zie punt 4 nogmaals); je partner proberen te veranderen; genoegen nemen met kwalijk en schadelijk gedrag (lees daarover hier meer). Het zijn allemaal gedragingen vanwege een onrealistisch beeld over de liefde. Wat wel realistisch is, is dat een relatie gebouwd wordt op een fundament van kerneigenschappen zoals vertrouwen, respect, genegenheid, affectie, positieve communicatie en steun.

Na het lezen van dit lijstje, zijn er nog dingen waarvan jij vindt dat ze belangrijk zijn voor het aangaan van een gezonde relatie?

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 PsyRebels - Een Rebelse Publicatie van Creatiestorm

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?