De Positieve Kenmerken Van Autisme5 min read

Over autisme wordt veel geschreven. Door professionals en bloggers. Er is dan ook genoeg informatie te vinden over de kenmerken van autisme. Wat me echter opvalt is dat het vaak een summiere, erg stereotiepe weergave is van de diagnostische criteria van autisme. Het nadeel daarvan is dat er daardoor vooroordelen en negatieve beeldvorming ontstaat. Dit terwijl autisme zoveel meer en mooier is. Daarom neem ik je in deze blog mee naar een positievere kijk op autisme door de leuke en mooie kanten ervan te belichten.

Speciale Interesses

Autisten hebben vaak een sterke intrinsieke motivatie om een onderwerp naar keus volledig te doorgronden. Hun interesse in dat onderwerp is zo diep en intens dat zij vaak een specialisten niveau bereiken en dat graag met je delen. Speciale interesses zijn een manier om te ontspannen, bezig te zijn en om om te kunnen gaan met het leven. De stereotiepe gedachten van vele is dat autisten allemaal van treinen en I(C)T houden. Dit is dus een verkeerd vooroordeel en klopt niet. Speciale interesses kunnen enorm variëren en zijn niet genderspecifiek. Meisjes kunnen helemaal wauw zijn van Formule 1 en jongens verzamelen misschien graag knuffelberen. Het is erg persoonlijk en kan met de jaren veranderen. Heb je de tijd om oprecht te luisteren en wil je graag kwaliteit informatie hebben over een onderwerp vraag dan aan een autist over zijn of haar speciale interesses.

Hyperfocus

Wanneer ik met mijn speciale interesses aan de slag ga dan ontstaat er vrijwel zeker hyperfocus. Specialisten noemen het soms ook wel hyperfixatie en zweverige neurotypische mensen noemen het ook wel ‘flow’. Wanneer je hyperfocus ervaart dan ga je volledig op in je activiteit. De buitenwereld houdt op te bestaan en je hebt alleen nog maar oog voor het onderwerp waar je mee bezig bent. Wanneer ik in hyperfocus ben dan ben ik afgesloten van de omgeving. Je kunt tegen me praten wat je wilt, maar ik hoor je gewoon niet. Aanraken en me eruit proberen te forceren werkt vaak averechts. In het ergste geval snauw ik tegen je of verweer ik mezelf met mijn armen (ja ik bedoel dat ik je dus een mep verkoop). Autisten kunnen makkelijk in hyperfocus raken bij onderwerpen die hun nauw aan het hart liggen en daar uren achter elkaar aan spenderen. Ik zet dan ook een wekker om me te helpen herinneren aan eten en drinken.

Hypersensitief

Een hardnekkig en veelgebruikt vooroordeel is dat autisten geen empathie en emotionele intelligentie zouden bezitten. Wrong! Autisten zijn hypergevoelig voor emoties in hunzelf en anderen en hebben een sterk, misschien wel overontwikkeld, empathisch gevoel voor de wereld om hun heen. Het aanvoelen van andermans emotionele staat van zijn en de wil om daar wat mee te doen is zeker aanwezig. Het kan echter voorkomen dat een autist niet weet hoe de specifieke emotie heet en daarmee niet aan kan geven wat er gevoeld wordt, dit heet alexithymie. Autisten hebben vaak een verhoogde waarneming in alle zintuigen dit is dan ook de reden voor overprikkeling, de keerzijde van hypersensitiviteit. Sommige autisten ervaren echter ondergevoeligheid voor prikkels en zijn dus hyposensitief. Voordelen van hoogsensitiviteit zijn bijvoorbeeld het vroegtijdig kunnen signaleren van gevaarlijke verkeerssituaties. De geur van besmet eten kunnen waarnemen en voedselvergiftiging voorkomen. Muziek met absolute helderheid waarnemen. Weersveranderingen aanvoelen komen. Er zijn nog talloze andere voorbeelden te noemen, maar door naar het volgende kenmerk.

Oog Voor Detail

In samenhang met hypersensitiviteit is er daarom ook vaak sprake van een sterk oog (of ander zintuiglijke waarneming) voor detail. De hersenen van autisten registreren 42% meer details dan neurotypische hersenen. Doordat we meer waarnemen vallen ons dingen eerder op. Deze vaardigheid komt heel goed van pas binnen diverse werkvelden zoals I(C)T, medische specialismen, advocatuur, politie en artistieke beroepen om maar een paar te noemen. Ikzelf ben hier ook goed in, echter; ik heb niet altijd de interesse om belangstelling te tonen voor je nieuwe kapsel.

Authenticiteit

Autisten zijn vaak de vreemde eend in de bijt. Ze gedragen zich op zo een manier dat het opvalt bij neurotypische mensen. Autisten doen zich vaak niet mooier voor dan ze zijn. Stel je ze een vraag dan krijg je daar een helder antwoord op. Ze kleden zich op een manier die prettig aanvoelt (vaak vanwege overgevoeligheid voor materialen) en dat is vaak niet de laatste mode. Ze richten zich veelal op speciale interesses die bijzonder en complex van aard zijn en laten zich leiden door een sterk innerlijk kompas. Autisten zijn de meest echte mensen die je tegen gaat komen in het leven, zonder verborgen agenda of dubbelzinnige bedoelingen.

Originaliteit

Zoek je iemand die “out of the box’ kan denken? Vraag het een autist! Hoe duidelijker jij je vraag stelt en hoe beter je details geeft over je dilemma, des te meer kans je hebt dat je een prachtig origineel idee voorgeschoteld krijgt. Autisten beschikken vanwege hun hypersensitiviteit en oog voor detail over bijzondere kennis die vele anderen ontgaat. Ze zijn in staat patronen te herkennen en begane paden te verlaten om bij hun doel aan te komen. Ze kunnen de voor- en nadelen afwegen tegen een sterk innerlijk moraal kompas en daardoor zijn hun ideeën niet alleen origineel, maar vaak ook nog eens eervol.

Rechtvaardigheid

De meeste autisten hebben een ontzagwekkend sterk gevoel voor rechtvaardigheid dat al in de vroege kinderjaren ontstaat. Het is een natuurlijk instinct voor autisten om respectvol om te gaan met mensen, dieren en planten. Waarschijnlijk wordt dit gevoel ook nog eens versterkt door de onheuse behandeling van pesten op school waar veel autisten aan zijn blootgesteld. Op latere leeftijd kan dit zich verder ontwikkelen in een sociaal of juridisch beroep, of door het aansluiten bij een vereniging of goed doel dat vecht voor een verbetering van onrechtvaardige omstandigheden. Autisten zijn eerlijk en strijdvaardig.

Dit waren de positieve kenmerken die ik me voor de geest kan halen en die ik in mezelf en vele andere autisten herken. Herken jij jezelf in één of meerdere van deze kenmerken? Heb jezelf nog aanvullende kenmerken die ik vergeten ben te vermelden? Laat het me weten in een comment!

0 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2021 PsyRebels - Een Rebelse Publicatie van Creatiestorm

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?